I ett tidigare inlägg skrev vi om festivalen Summerburst som blivit så populär att den slår nya rekord. I dag skriver vi istället om hur det är en chans till stjärnfall ikväll, över Göteborg och andra svenska städer – så håll ögonen öppna.

2060515-milkyway-stella-backgroundDet är i Göteborgs-Posten vi kan läsa det, i dag när det mörknar är det meteorskurar på gång som man kan få en glimt på himlavalvet. Gemeniderna kallas den mest tillförlitliga meteorskuren under året enligt astronomisk expertis, den kulminerar nu runt och strax efter lucia för att hålla på fram till fredag denna vecka.

Gemeniderna enligt samma artikel ifrån sig hela 50 meteoriter per timme och när det är så mörkt, som det bara kan vara i mitten till slutet av december i Sverige, så syns den för många. Om det bara inte är molnigt går det alltså att se så kallade stjärnfall över natthimlen i dag, vilket i sig låter alldeles magiskt.

Mer spännande på gång

Några mindre meteorskurar kommer sedan igen, framåt januari, runt den tredje och den fjärde närmare bestämt, så då är det också en fin idé att, som de säger i artikeln, hålla korpgluggarna öppna. Namnet Gemeniderna kommer från Gemini, som är stjärnbilden tvilligarna, på latin – tydligen kommer meteorerna från ett område nära stjärnan Pollux, som just ingår i stjärnbilden.

Sedan är det inte bara meteoritregn som är på gång just nu, denna del av året, himlavalvet har fler överraskningar att bjuda på:

Det är en trevlig komet i antågande under tidiga morgonar nu i december. Det är inte lätt att upptäcka, det krävs att man har en fältkikare, men astronomerna är eld och lågor. Kometen kan blomma upp och bli synlig även för amatörer – Gunnar Sporrong, Göteborgs-Posten